Mi mindent érdemes tudni a vonóhorog utólagos felszereléséről?

A vonóhorog utólagos felszerelése, bár egyszerűnek tűnhet, mégis célszerű vele szervizhez fordulni. Az alábbiakban bemutatjuk, mi érdemes tudni ennek kapcsán.

Ha vonóhorog utólagos felszerelést fontolgatod, akkor jó tudnod, hogy szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy milyen jogosítvánnyal mit szabad vontatni. B kategóriás jogosítvánnyal például legfeljebb 4250 kg lehet a vontató jármű és a vontatmány össztömege.

A vonóhorog típusokról

Létezik olyan verzió, ami az autóhoz fixen rögzíthető, illetve olyan is, ami levehető. Jó tudni, hogyha a fix verzió túlságosan belelóg a rendszámtáblába, az szabálytalan, és ilyen esetben csak levehetőt szabad felszerelni, melyet le is kell venni, amikor nem használjuk. A legmodernebb autókhoz már mechanikusan vagy elektronikusan behúzható horgot gyártanak.

A felszerelés nem minden!

Ahhoz, hogy használhasd a vonóhorgot, nem elég, ha felszereled, ugyanis le kell vizsgáztatni. Sokan éppen ezért a soron következő műszaki vizsga idejére teszik a horog beszerzését. Maga a felszerelés és az elektromos bekötés nem vesz több időt igénybe néhány óránál.

A felszerelés és bekötés menete a következő: az orrkerékkel, illetve könnyű futónál a támasztólábbal, a megfelelő magasságba emeljük a kapcsolófejet, majd alátolatunk. Ekkor a rögzítő kart felemelve, a fejet addig nyomjuk rá a gömbre, amíg a kart teljesen le nem lehet nyomni. Ezután következhet az elektromos csatlakozók bekötése: ezekből mindkét oldalon 7 és 13 pólusú is létezik, ha szükséges, akkor átalakítót kell hozzá vásárolni.

A vonóhorog elektromos bekötését mindenképp ellenőrizni kell utólagosan. Ehhez gyújtást adunk és ellenőrizzük, hogy a fények működnek-e, a féklámpáról sem megfeledkezve. Fontos, hogy szélesebb vontatmány esetén szükség van kiegészítő tükrök felszerelésére is.

Amennyiben vonóhorogra van szükséged, ne habozz, keress fel minket, csapatunk mindenben segít! Beszerezzük és felszereljük a szükséges alkatrészt, és egyúttal a vonóhorog vizsgáztatását is elvégezzük. Ha további kérdésed merült fel, fordulj bizalommal munkatársainkhoz!

By | 2023-06-15T08:49:31+00:00 június 15th, 2023|vonóhorog vizsgáztatás|
Ügyfélszolgálat:
Telefon/Fax:06-23/365-623
E-mail:info@carace.hu
Elérhetőségek