Vonóhorog típusok: melyiket, kinek, mikor érdemes felszereltetni?

Vonóhorog nincs minden járművön, mert csak akkor éri meg fizetni érte, ha ki is tudják használni ezt a kiegészítőt.

Tedd fel a kérdést: van e rendszeresen szállítani, vontatni való, máskülönben csak drága dísz marad a vonóhorog.

A vonóhorog felszerelése nem olcsó művelet, több száz ezer forintnyi költséggel is járhat. Az ára függ attól, hogy milyen az autó típusa, a vonóhorog fajtája, de bele kell számolni az elektronika, a bekötés, a vonóhorog vizsgáztatás árát, na és persze a munkadíjat is. Érdekes tény, hogy sokan csak amiatt tetetik fel ezt a kiegészítőt, mert a járművet akarják karambol esetén megvédeni.

A vonóhorog típusokból négyet tudunk megkülönböztetni:

  1. Az első típus a levehető fejű, amit el lehet tüntetni, ha nincs rá szükség. Vízszintesen vagy függőlegesen levehető változatban is létezik. Van karral rögzíthető és kulcsos megoldású vonóhorog is a levehető típusok között. Ez az elfogadott típus az alsó rendszámos autókhoz.
  2. A második a csavarozható típus, ami az általánosan elterjedt vonóhorog fajta, mert szinte minden autótípushoz passzol, de egyes autóknál takarja a rendszámot.
  3. A hegesztett típusú vonóhorog fix rögzítést kap, tehát nem lehet levenni és újra visszatenni. Megfizethető, állandó használathoz praktikus, de jó tudni, hogy ki fogják vonni a forgalomból.
  4. A visszahajtható vonóhorog egy új technológia futára, amit be lehet hajtani az ajtó alá. Hátránya, hogy egyelőre még csak kevés autótípushoz passzol.
  5. A függőlegesen terhelhető modell kifejezetten kerékpárok szállításához alkalmas, általánosságban 75 kg terhelésnek teszik ki. Ezekre szintén vonatkozik a vizsgáztatás kötelezettsége.

A nagy kérdés a kell e nekem vonóhorog után, a milyen vonóhorog kell nekem? Egyrészt meg kell határozni, hogy mit fog vontatni az autó, például lakókocsit vagy utánfutót, esetleg rendszeresen kerékpárokat szállít majd. Másrészt ki kell választani a céloknak megfelelő típust.

A vonóhorog utólagos felszerelését követi a vonóhorog műszaki vizsgájának az elvégeztetése. Hangold össze a kettőt, keress minket bizalommal és mi segítünk a teljes projekt kivitelezésében!

By | 2023-11-23T10:59:40+00:00 november 23rd, 2023|vonóhorog vizsgáztatás|
Ügyfélszolgálat:
Telefon/Fax:06-23/365-623
E-mail:info@carace.hu
Elérhetőségek