Minden, amit az új rendszámokról tudni kell

A 2022 júliusától kiadott rendszámtáblák négy betűből és három számból állnak. Az alábbiakban bemutatjuk, mi mindent érdemes tudni ezzel kapcsolatban.

A rendszámtáblák változására azért volt szükség, mert az 1995-től használt, három betűből és három számból álló karakterkészlet néhány éven belül kifogyott volna. Az új rendszámok fokozatosan váltják fel a régieket, vagyis a 2022 júliusa után forgalomba helyezett járművek kapják ezeket.

A megszokott, három betű és három szám kombináció helyett négy betűből és három számból állnak az új rendszámokKét magánhangzót vagy két mássalhangzót – ékezetes és kettős betűk nem használhatók – követ újabb két betű, majd három szám, 001-től 999-ig. A betűkből értelmes szavakat nem lehet kirakni, hiszen két magánhangzóval vagy két mássalhangzóval kezdődnek a rendszámok.

További változás, hogy az új rendszámokon helyet kapott Magyarország címere is és természetesen megjelenik az európai zászlót jelképező kék rész is. Ebben tizenkét sárga csillag, illetve az országjelzés, azaz a fehér H betű található. Az ideiglenes rendszámok ezentúl egységesen I betűjellel kezdődnek. A környezetkímélő járművek rendszámtáblái ezentúl is világoszöld alapot kapnak.

Mi a helyzet a taxik, illetve a hivatalos járművek rendszámaival?

  • a taxik TX betűjelet kapnak;
  • MA betűjelű rendszámtáblát kapnak az Országos Mentőszolgálat járművei;
  • a Magyar Honvédség járműveit a HA jelöli;
  • – a büntetés-végrehajtási szervezet járművei BA betűjelű rendszámtáblával közlekedhetnek;
  • – a rendőrségi járműveinek rendszáma RA jelölést kap;
  • – az adóhatóság járműveit pedig NA jelzéssel látják el.

Fontos, hogy a már forgalomban lévő, régi rendszámokat senkinek nem kell lecserélnie, ezek ugyanúgy használhatóak továbbra is, csupán az újonnan forgalomba hozott járműveket látják el az új táblákkal. Az egyedi rendszámtáblák sem szűnnek meg, a továbbiakban is van lehetőség ezek engedélyeztetésére.

Amennyiben kérdésed merült fel a témával kapcsolatban, bátran fordulj cégünkhöz, munkatársaink szívesen segítenek mindenben!

By | 2023-01-04T11:45:12+00:00 január 3rd, 2023|Blog, Érdekességek|
Ügyfélszolgálat:
Telefon/Fax:06-23/365-623
E-mail:info@carace.hu
Elérhetőségek