Fontos változások a műszaki vizsgáztatás menetében

Ha öt évnél fiatalabb autód van, biztosan érint a műszaki vizsgával kapcsolatos jogszabály módosítás, de egyéb esetekben is vonatkozhat Rád a változás!

Nemrég lépett életbe az új jogszabály, ami sokak számára változást hozott a műszaki vizsgáztatás eddig megszokott menetében. A módosítás többek között kiterjed a jármű-kategóriák megnevezésére, a járművek, illetve járműalkatrészek típusjóváhagyására és az időszakos vizsgálat határidejére, ezek elsősorban a mezőgazdasági gépekre vonatkoznak.

A rendeletmódosításnak azonban van egy olyan pontja is, ami rengeteg személygépkocsi tulajdonost érint, ennek részleteiről tehát jó, ha Te is tudsz. A változás lényege, hogy bővült az ellenőrizendő tételek listája, mostantól az automatikus segélyhívó rendszer működését is meg kell vizsgálni az időszakos műszaki vizsga alkalmával. Nézzük, pontosan miről van szó!

A segélyhívó rendszer lényege, hogy automatikus hívás indul a 112-es központba, amennyiben a szenzorok súlyos balesetet észlelnek, vagyis például akkor, ha kinyílnak a légzsákok. Míg korábban csak egy-egy modell tudhatta magáénak ezt a funkciót, 2018. március 31. óta az EU-n belül minden új autóba kötelező beépíteni a rendszert.

Ez tehát azt jelenti, hogy a rendeletmódosítás jelenleg minden 5 évnél fiatalabb személygépkocsira vonatkozik, és ahogy telnek az évek, úgy érint majd egyre több tulajdonost. Ezen felül, mivel utólagos beépítésre is van lehetőség, az autó korától függetlenül számos további tulajdonos találkozik majd a műszaki vizsgáztatás menetében életbe lépett változással.

Egyéb veszélyhelyzetben működésbe lépő eszközhöz hasonlóan az automatikus segélyhívó ellenőrzése sem terjed ki a működési próbára, hiszen az azonnal éles riasztást küldene a központba. Amit viszont magába foglal a vizsgálat, az a visszajelző lámpák működésének ellenőrzése, illetve a hibakódok kiolvasása.

A közeljövőben lesz esedékes a műszaki vizsga? Akkor jelentkezz be hozzánk, és ne feledd, hogyha a Te autódban is van automatikus segélyhívó, ellenőrizni fogjuk a működését!

By | 2023-03-30T07:20:53+00:00 március 30th, 2023|Műszaki vizsga|
Ügyfélszolgálat:
Telefon/Fax:06-23/365-623
E-mail:info@carace.hu
Elérhetőségek