Mit kell tudni a különleges rendszámokról?

Különleges rendszámokkal bárhol lehet találkozni. Most megtudhatod, hogy az egyes jelölések pontosan mire utalnak az adott járműveknél.

Az autók egyik elengedhetetlen kellékeik a rendszámtáblák. Az utazások során előfordulhat egyesekkel, hogy nem megszokott számsorozatú, jelzésű táblákkal találkoznak a járműveken. Látnak például HA vagy NA betűjelzéseket, amiket többnyire az autósok nem igazán tudnak értelmezni.

Amikor HA jelzésű járművel találkozol, biztos lehetsz abban, hogy a Magyar Honvédséghez tartozó kocsiról van szó. A NA kezdésű különleges rendszámokat a NAV járműveinél használják. A taxik is egyedi rendszámot kapnak, világoszöld vagy sárga alapszínű, TX betűjelű táblák a jellemzők esetükben.

Természetes, hogy a rendőrség flottája is külön megkülönböztetést kap. Esetükben a RA jelzést használják, az Országos Mentőszolgálatnál pedig a MA kezdő betűjeleket. A büntetés-végrehajtási szervezetnél a BA különleges betűjelű táblákat szerelik fel.

Kíváncsi vagy arra, hogy a gépkocsi kerékpárszállító eszközére milyen rendszámtábla kerül? Ilyenkor az autó rendszámtáblájának karaktereivel egyező rendszám kerül felhasználásra. Jellemző továbbá a szürke alapszín, fehér karakterek.

A közlekedési hatóság kérelemnél adhat ki ideiglenes, „I” betűjelű rendszámtáblát. Ez olyan járműre kérhető, aminek alapvetően nincs rendszámtáblája, se forgalmi engedélye, viszont a közúti forgalomban történő részvétele erősen indokolt. Ha ideiglenesen pótolni kell egy rendszámtáblát, akkor is ezzel az I jelzéssel lehet találkozni, továbbá még mezőgazdasági erőgépeknél és önjáró munkagépeknél is alkalmazzák a különleges rendszámot.

Az ideiglenes rendszámtáblákkal kapcsolatban rendkívül szigorú szabályok vannak érvényben. Többek között hitelesített indítási naplót kell folyamatosan vezetni, és kötelező biztosításnak is rendelkezésre kell állnia. Ha egy rendőrségi ellenőrzés során már ezek a feltételek nem felelnek meg, az érintettek komoly büntetésekre számíthatnak.

A közúton behozott, importált járművek ideiglenes forgalomban tartásánál is „I” betűjelű rendszám kerül kiadásra, a NAV vámszervétől, harmincnapos határidővel. Ez a szabály 2022. július 1-jétől került bevezetésre.

Ha bővebb információkra lenne szükséged a témáról, keress minket elérhetőségeinken!

By | 2023-04-13T08:39:06+00:00 április 13th, 2023|Érdekességek|
Ügyfélszolgálat:
Telefon/Fax:06-23/365-623
E-mail:info@carace.hu
Elérhetőségek