Minden, amit a P rendszámról tudni érdemes

A P rendszámmal az érvényes okmánnyal még nem rendelkező autókat el tudják juttatni a szervizbe, műszaki vizsgára, eredetiség vizsgára vagy vámszemlére.

Előfordulnak olyan esetek, amikor egy okmányokkal még nem rendelkező vagy a forgalomból ideiglenesen kivont járművet kell eljuttatni valahova, például szervizbe, műszaki vizsgára vagy eredetvizsgára. Ennek szabályos megoldására szolgál a P rendszám, vagyis a próbarendszám.

Tudni kell, hogy P rendszámot nem igényelhet akárki, kizárólag olyan cégek kaphatnak, amelyek fő tevékenysége az alábbiak egyike:

  • Személygépjármű- és könnyűgépjármű kereskedelem (TEÁOR 4511),
  • Egyéb gépjármű kereskedelem (TEÁOR 4519) ,
  • Gépjárműjavítás- és karbantartás (TEÁOR 4520).

Fontos, hogy ha a céged jogosult a P rendszám igénylésére és meg is kapja azt, akkor is további szigorú feltételek vonatkoznak a használatára. Egyrészt az igényléskor kiadott indítási naplót pontosan kell vezetni és csak a járművet meghatározott célra, Magyarország területén belül szabad használni.

Az indítási napló tartalmazza az indulás pontos helyét és idejét, a jármű alvázszámát, a sofőr nevét, valamint az úti célt. A P rendszám használatának célja lehet javítást megelőző vagy azt ellenőrző próbaút, szervizbe történő szállítás és műszaki vizsgára történő szállítás.

P rendszámmal rendelkező járművet csak az azt kiválót céggel munkaviszonyban álló dolgozó vezethet, és tilos vele a személyszállítás, a teherszállítás és a vontatás.

Fontos tudni, hogy a P rendszám bérlése semmilyen körülmények között nem legális. A rendszám nem átruházható, nem eladható és nem is adható bérbe, még olyan módon sem, hogy a résztvevők a munkaviszonyt egy megbízási szerződéssel kívánják igazolni. A próbarendszám bérlésével a bérbeadó és az azt használó is súlyos bírságot, rosszabb esetben büntetőpert kockáztat!

Amennyiben további kérdésed merült fel a P rendszámmal kapcsolatban, fordulj hozzánk bizalommal, szívesen segítünk mindenben! Munkatársaink a megadott elérhetőségeink bármelyikén készséggel állnak rendelkezésedre.

By | 2023-01-04T11:45:35+00:00 november 17th, 2022|Blog, Érdekességek|
Ügyfélszolgálat:
Telefon/Fax:06-23/365-623
E-mail:info@carace.hu
Elérhetőségek