Eredetvizsga vagy származásellenőrzés? Mi a különbség?

Bizonyára minden autótulajdonos hallott már az eredetiség vizsgálatról. Ennél kicsit kevésbé ismert a származásellenőrzés kifejezés, ráadásul első hallásra sokan azt gondolják, hogy a kettő ugyanaz, azonban a valóságban teljesen más folyamatról van szó. Az alábbiakban azt mutatjuk be, hogy mi a különbség az eredetvizsga és a származásellenőrzés között.

Először is tudni kell, hogy az eredetvizsga nem felesleges és nem az autótulajdonosok bosszantása a célja. Minden adás-vétel előtt el kell végezni, így a leendő tulajdonos biztos lehet benne, hogy az autóját nem fogják később lefoglalni a hatóságok, egy régen történt bűncselekmény gyanúja miatt. Sajnos ez egy időben gyakran megtörtént, még mielőtt kötelezővé tették a gépjármű eredetvizsgát, ráadásul ilyen esetben kártalanításra sem lehetett számítani. Az eredetiségvizsgálat minden esetben kötelező, ha a gépjármű tulajdonjogában változás történik. Ez alól csak az jelent kivételt, ha az adás-vétel egyenesági rokonok, testvérek vagy házastársak között, belföldön zajlik. Fontos tudni továbbá, hogy külföldről származó jármű Magyarországon történő forgalomba helyezése előtt nincs kivétel, ilyenkor mindenképp szükség van eredetvizsgára!

A származásellenőrzés a külföldről behozott, használt gépjárművek esetén szükséges. Ez alól kivételt képeznek az Európai Unió területéről származó járművek. Az eljárás lényege, hogy a magyar hatóságok igazolást kérnek a származási ország hatóságaitól, arra vonatkozóan, hogy a járművet nem körözik, vagyis az autó előélete tisztázott. Ha tehát egy jármű az EU-n kívülről érkezik, akkor az eredetiségvizsgálat és a származásellenőrzés lefolytatása is kötelező, méghozzá ebben a sorrendben.

Amennyiben eredetvizsgára van szüksége, tájékozódjon honlapunkon, és bízza ránk a feladatot Ön is! Ha további kérdése merült fel az eljárásokkal kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal a honlapunkon megadott elérhetőségeink bármelyikén! Munkatársaink szívesen segítenek mindenben akár még a mai nap folyamán.

By | 2023-01-04T11:44:10+00:00 október 4th, 2022|Blog, Eredetiségvizsgálat|
Ügyfélszolgálat:
Telefon/Fax:06-23/365-623
E-mail:info@carace.hu
Elérhetőségek