Milyen hiba kategóriák léteznek a műszaki vizsgán?

A műszaki vizsga igazi mumus minden autós számára, hiszen ennek az eredményén múlik, hogy a jármű ismét kigurulhat e az utakra.

Egyetlen autó sem közlekedhet érvényes műszaki vizsga nélkül, ami a kiváló műszaki állapotot bizonyítja. Egy új autónak négy évig nincs szüksége vizsgáztatásra, de a használt járműveket már kettő évente vinni kell vizsgáztatni.

Szabályok nélkül nem megy

A műszaki vizsgáztatáshoz szigorú szabályok kapcsolódnak. 2018 májusa óta három kategóriába sorolják a hibákat, azok súlyossága szerint. Ha egy autónál talált hibák közül valamelyik a 2. és 3. kategóriába esik, akkor az egyenlő a bukással.

  1. Kisebb hiba-javítani kell, de a vizsga érvényes. Olyan hibák tartoznak ide, amik se a környezetre, de a biztonságra nincsenek valódi hatással, például az ablaktörlő elhajlott vagy valamelyik kenőanyag szintje alacsonyan áll.
  2. Komoly hiba-javítani kell, érvénytelen vizsga, de kettő hónap múlva újra próbálkozhat a vizsgázó. Ide tartoznak a lényeges eltérések az autó műszaki állapotában, például a fék nem tökéletes működése vagy egy alkatrész túlkopása.
  3. Veszélyes hiba- bukás, érvénytelenítik a forgalmi engedélyt. A végső, legsúlyosabb állapotot jelző kategória. Amennyiben egy autó a vizsgáztató megítélése szerint ebbe a kategóriába esik, ott lényeges javításokra van szükség. Egy ilyen jármű nem alkalmas arra, hogy forgalomban, közutakon közlekedjenek vele, mert veszélyt jelent a környezetre és a többi közlekedőre nézve. Ha az autónak például törött fényszórói vannak vagy szivárog valahonnan folyadék, rozsdás a karosszéria, kopottak a gumik, lyukas a kipufogó stb. abban az esetben elbukta a műszaki vizsgát.

A műszaki vizsgáztatástól nem kell rettegned egyetlen alkalommal sem, ha hozzánk fordulsz, segítünk az autódat maximálisan felkészíteni és sikeresen levizsgáztatjuk. A Te érdeked is, hogy kifogástalan állapotú járművet vezess. Később is kapsz tőlünk értesítést arról, hogy mikor közelít a következő vizsga határideje. Keress minket az elérhetőségeinken, foglalj időpontot hozzánk!

By | 2023-08-14T08:08:52+00:00 augusztus 14th, 2023|Műszaki vizsga|
Ügyfélszolgálat:
Telefon/Fax:06-23/365-623
E-mail:info@carace.hu
Elérhetőségek