Mielőtt aláírod a papírokat: eredetiségvizsgálat

Új autót vásárolsz? Figyelj arra, hogy egy lépés se maradjon ki az ügyintézésből, a biztosítástól az eredetiségvizsgálatig!

A külföldön vásárolt és onnan behozott gépjárművek vizsgálatát 1998-ban szabályozták elsőként. Az eredetiségvizsgálat célja, hogy a szakemberek meggyőződjenek arról, a jármű nem lopott. Minden, használt jármű vásárlásához szükséges ezt a vizsgálatot elvégeztetni, csak ezután kezdődhet meg a forgalomba helyezés ügyintézése. Ennek érdekében ellenőrzik a jármű azonosítószámait, valamint az iratait.

Mindent rendeben találtak?

Az azonosításhoz a következő számok vizsgálatát végzik el az ellenőrzés során:  jármű alvázszámát, motorszámát és rendszámát nézik. Ezek a számok a gépjármű egyedi azonosító elemeinek számítanak.  Ez a tevékenység nem vesz  igénybe sok időt, körülbelül fél óra. Az eredetiségvizsgálatot végző műhelyben az azonosítószámokat elküldik a hatóságoknak, ahol azokat összevetik a jármű, nyilvántartásban szereplő számaival. A hatóság az eredményt ezután továbbítja és ha azzal minden rendeben van, nincs akadálya az adásvételi szerződés véglegesítésének.

Az eredményeket hatvan napig tudja felhasználni a tulajdonos. Milyen dokumentumokat kell magával vinnie a tulajdonosnak? Személyi igazolvány, adásvételi szerződés, forgalmi engedély, lakcím kártya, műszaki adatlap, törzskönyv, attól függően, hogy hazai vagy külföldi a jármű.

Minden újdönsült autó tulajdonosnak jó hír, hogy az eredetiségvizsgálatot el lehet végeztetni bármelyik, erre a célra létesített állomáson, méghozzá ugyanazon a hatósági áron. Az árak nem teljesen egyformák, ugyanis az autó típusától, a motorja nagyságától függ a pontos ár.

A vizsgálatra azonban eléggé szűkös időintervallum áll rendelkezésre, ezért fontos idejében szabad helyet foglalni. Hiába készül el a vizsgálat, az eredményt is meg kell várni, ami a hatóságoktól érkezik. Ha a vizsgálat sikeres, a hatóság is elfogadta, szabad az út.

Érdemes a következőképpen eljárni: előbb megkötni a biztosítást, majd elvégeztetni az eredetiségvizsgálatot, végül a gépjármű átírást véglegesíteni. Keress minket bizalommal, ha autót vásároltál!

By | 2023-09-25T10:25:06+00:00 szeptember 25th, 2023|Eredetiségvizsgálat|
Ügyfélszolgálat:
Telefon/Fax:06-23/365-623
E-mail:info@carace.hu
Elérhetőségek