Megbukott az autóm a műszaki vizsgán, mert sérült az alvázszám. Mi a teendő?

A műszaki vizsga egy nagyon fontos része annak, hogy meg lehessen teremteni az utakon a biztonságos közlekedést. Az elhanyagolt, sérült gépkocsik több szempontból is veszélyt jelenthetnek a többi autósra, biciklisre, gyalogosra, a műszaki vizsga keretein belül pedig meg lehet bizonyosodni arról, hogy az adott jármű valóban alkalmas-e a mindennapi használatra.

Az ellenőrzés több dologra is kiterjed az autón, ilyen például az alvázszám, amit alapvetően szigorúan vesznek a vizsgáztató szakemberek. Nem véletlen, hogy ez a tényező ennyit számít, ugyanis lényeges információkat tartalmaz a kocsiról az alvázszám, ezért annak mindenképp egyértelműen kell látszódnia. Ha sérült, elkorrodálódik, akkor sajnos a vizsga sikertelen lesz.

Milyen teendőkkel kell számolni a bukás után?

Az egyik leggyakoribb bukási oknak számít a sérült, korrodálódott alvázszám. Ilyenkor a tulajdonosok nem kapják meg az érintett kocsikra a műszaki érvényességet, ehelyett eredetvizsgálatra lesz szükség.

A vizsgálat során azt nézik meg, hogy mi miatt következett be a sérülés az alvázszámmal kapcsolatban. Amennyiben nem külső beavatkozás eredményezte, akkor tovább lehet menni a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz.

Az eredetvizsgálat igazolja, hogy az alvázszám állapotát a természetes elhasználódás okozta. Ezután a járműtulajdonosok kapnak egy átalakítási engedélyt, majd megtörténik a műszaki szemle, aminél hatósági alvázszámmal fogják ellátni a kocsit.

A hatósági alvázszámról bővebben

A hatósági alvázszámot a Nemzeti Közlekedési Hatóság adja ki abban az esetben, ha az alvázszám nem bűncselekmény miatt lett sérült. Ez pótolja az eredeti alvázszámot. A műszaki szemle és az átalakítási engedély után, okmányirodában rögzítik az új azonosítót, amit fel is tüntetnek a törzskönyvben és a forgalmi engedélyben.

Amennyiben Te is érintett vagy, vállaljuk az eredetvizsgálatot, amit a legmagasabb színvonalon biztosítunk az ügyfeleinknek. A terület felszerelt, ahol minden rendelkezésünkre áll a szakszerű munkavégzéshez. A műszaki vizsgára is van nálunk lehetőség.

Ha időpontot foglalnál, vagy szeretnél kérdezni, fordulj hozzánk bizalommal a feltüntetett elérhetőségeinken!

By | 2024-07-16T07:13:45+00:00 július 16th, 2024|Műszaki vizsga|
Ügyfélszolgálat:
Telefon/Fax:06-23/365-623
E-mail:info@carace.hu
Elérhetőségek